Kıbrıs’ta Şirket Kurmak KKTC / Kıbrıs Şirket Kuruluşu – Kıbrıs’ta Şirket Kurmak – KKTC’de Şirket Kuruluşu Şartları:

KKTC / Kıbrıs Şirket Kuruluşu – Kıbrıs’ta Şirket Kurmak – KKTC’de Şirket Kuruluşu Şartları:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde şirketlerin yasal yapısını düzenleyen yasa Şirketler Yasası’dır. Ancak, Fasıl 113 Şirketler yasası olmasına ilave olarak belirli sektörlerde faaliyet göstermesi planlanan şirket ve/veya işletmelerin kuruluş ve çalışma koşullarını içeren yasalar başka yasalar ve mevzuat da vardır.

Ülkemizde, her sektör için ayrı ve farklı yasalar olduğu gibi yine özellikle faaliyet alanları ve bulundukları yer itibari ile özel vergi ve sair avantajlara sahip şirketlerin izin ve çalışma koşullarını belirleyen mevzuat da mevcuttur.

Hemen belirtilmelidir ki, Kuzey Kıbrıs Serbest Bölgede iş yapan veya faaliyet gösteren şirketler ile tamamen Kuzey Kıbrıs piyasası yerine yurt dışına yönelik faaliyet yürüten şirketlerin kuruluşta izin ve çalışma koşullarını belirleyen Serbest Liman ve Bölge Yasası ve Uluslararası İşletme Şirketleri Yasası da ilgili yasal düzenlemelerdir.

Kuzey Kıbrıs’ta Kurulabilecek Şirket Türleri ve İşletmeler:

  1. Şahıs İşletmeleri,
  2. Kollektif ve Komandit Şirketler (Ortaklıklar)
  3. Yerel Limited Şirketler,
  4. Yabancı Şirketlerin KKTC Şubeleri,
  5. Serbest Liman Şirketleri,
  6. Uluslararası İşletme Şirketleri.

 

Daha önce de belirtildiği gibi KKTC’de kurulan veya tescil edilen işletmeler veya Şirketler farklı yasalara bağlı olarak faaliyetlerini yürütseler dahi aslında Kuzey Kıbrıs’ta yürürlükte olan Fasıl 113 Şirketler Yasası’na bağlı kalmak zorunda olup bu yasa tahtında kurulur, tescil edilir ve/veya icra edilirler.

KKTC’de bulunan ve varolan her şirket (Yabancı şirketlerin şubeleri hariç) için aşağıdaki koşulların var olması gerekir.

  1. Şirketlerin en az 2 (iki) hissedarı (ortağı) olmalıdır,
  2. Şirketlerin en az 1 (bir) direktörü (yönetim kurulu üyesi) olmalıdır,
  • Şirketlerin 1 (bir) sekreteri olmalıdır. (Sekreter: KKTC Şirketler Yasasında belirtilen sekreter tanımlaması şirketin hukuki belgelerini sunan kişiyi tarif eder.)
  1. Şirketin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde bir kayıtlı adresi olmalıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde İşletme veya Şirket Türleri:  

Kuzey Kıbrıs’ta herhangi bir sektörde (Mesela; ticaret, sanayi, tarım, montaj, tamirat, hizmet) faaliyet göstermek isteyen şahıslar yani gerçek kişiler kendi isimlerine bir işyeri tescil ettirerek kayıt altına alınırlar. Kişilerin kurmuş oldukları Şahıs işletmeleri Kuzey Kıbrıs’ta Resmi bir daire olan Şirketler Mukayyitliğine kaydolmak suretiyle de tescil işleri tamamlaır. Özellikle belirtilmelidir ki kişi yani Şahıs işletmeleri tek bir şahsa ait olup, faaliyet ile ilgili tüm sorumluluk ve mükellefiyetler bu kişidedir. Diğer bir değişle KKTC Maliye Bakanlığı, Gelir ve Vergi Dairesi uyarınca yapılan işyeri kaydının sorumlusu ve esas muhatabı şahıs işletmesinin sahibi olan bu gerçek kişidir ve vergi mükellefi de doğal olarak işyeri değil iş sahibinin ta kendisidir.

Ortaklıklar: Kollektif ve Komandit Şirketler:

İki yada daha fazla kişinin kar amacı güderek oluşturduğu ortaklığa Kollektif Ortaklık denmektedir ve Kollektif şirket aslında bu kişilerin oluşturdukları ortaklığı anlatmaktadır. Her şeyden önce Kollektif bir ortaklığın yani şirketin kuruluşu ile ilgili olarak tüm ortaklar arasında yazılı olarak avukat aracılığı ile bir ortaklık anlaşması yapılabilir. Kıbrıs Avukat Ofisi olarak bizler bu hizmeti sunmaktayız. Ancak hemen belirtilmelidir ki, Yasal olarak ortaklık anlaşmasının veya yazılı bir anlaşmanın yapılması zorunlu değildir.

KKTC Avukatları olarak temel prensip düzgün bir zemine oturan bir iş yapmaktır dolayısı ile ideas-law Kıbrıs Avukatlık ve Hukuk Danışmanlığı olarak müvekkillerimizin sağlıklı bir ticaret yapması ve sonradan ortaya çıkacak veya çıkması muhtemel anlaşmazlıkların giderilmesi açısından Ortaklık anlaşması yapılmasını önermekteyiz. Ancak yazılı bir metin veya ahar bir anlaşmanın olmadığı hallerde ortakların hakları Kollektif ve Komadit Şirketler ve Ticari Ünvanlar (Ortaklıklar)Yasası kuralları uygulanmak suretiyle belirlenir.

Öte yandan bu tür ortaklıklarda yani Kollektif şirketlerde, şirket faaliyetlerinin yarattığı durumlarda veya sonucunda ortakların şahsi sorumluluğu vardır. Yasal olarak ve belirtilenler ışığında anlaşılacağı üzere de vergisel açıdan veya vergi yasaları tahtında kollektif şirketin şirket olarak herhangi bir vergi kaynaklı sorumluluğu yoktur. Sorumluluk ve yükümlülükler eşit olarak ortaklardadır. Limited Şirketler ile Kollektif Şirket karıştırılmamalıdır. Kollektif Şirketin Limited Şirketten farkı, ortakların sorumluluklarının Kollektif Şirkette sınırsız ve Limited Şirkette sınırlı olmasıdır. Buna da sınırlı sorumluluk ilkesi denir.

LTD; Limited Şirketlerde her bir hissedarın (ortakların) sorumluluğu koymuş oldukları yani ödedikleri sermaye ile kısıtlı ve sınırlıdır. Birde unutulmamalıdır ki, Kollektif Şirketlerde ortakların şirketin yükümlülükleri üzerindeki sorumluluğu da sınırsızdır.

Komandit Şirketler ise Kollektif Şirket ve ortaklıktan farklı olarak şirketin yük ve mükellefiyetlerinden sorumlu olan bir veya birden fazla ortak ve sorumlu olmayan birçok kişi bulunmaktadır.

Burada temel fark Komandit Şirketlerde sorumluluğu olmayan ortaklar şirketin yönetiminde yer alamaz ve şirketi sorumluluk altına sokacak karar veremezler. Karar verme sadece sorumlu ortaklara ait olup Bunun dışında ortaklar ortaklık anlaşması veya Kollektif ve Komandit Şirketler ve Ticari Ünvanlar Yasası’nda belirtilen kurallara göre ortaklığın karını paylaşırlar.

Diğer bir husus ise Komandit Şirketlerde sorumluluğu olmayan hissedarlar yani ortaklar şirket yönetiminde yer alamaz ve özellikle şirketi sorumluluk altına sokacak karar veremezler. Hukuki açıdan Karar verme sadece sorumlu ortaklara aittir. Netice itibarıyla ortaklar var ise ortaklık anlaşması veya Kollektif ve Komandit Şirketler ve Ticari Ünvanlar Yasası’nda belirtilen kurallara göre ortaklığın karını pay ederler.

Öte yandan Komandit Şirketler için sorumluluğu olmayan ortak  ortaklığın yani şirketin yönetiminde yer alamaz ve de özellikle şirketi sorumluluk altına sokacak karar veremezler. Hukuken Karar verme yalnızca sorumlu hissedarlara aittir. Bunun dışında ortaklar var ise ortaklık anlaşması veya bir anlaşma yoksa Kollektif ve Komandit Şirketler ve Ticari Ünvanlar Yasası’nda belirtilen kurallara göre yani yasaya göre karları paylaşırlar.

Bu tip ortaklıkta da Kollektif ortaklıkta olduğu gibi vergi yükümlülüğü ortaklara aittir. Kuzey Kıbrıs’ta kurulacak Kollektif ve Komandit şirketler de KKTC Şirketler Mukayyitliği’nde tescil edilmek sureti ile faaliyetlerine başlarlar. Ofisimiz, en iyi şekilde, süratli ve makul şartlarda Kollektif ve Komandit Ortaklık kuruluşunuzda veya hukuki danışmanlık taleplerinizde her zaman yanınızdayız. Kıbrısta Avukatlık işlemlerinizde olduğu gibi, ideas-law, Kıbrıs Avukatlık ve Hukuk Danışmanlığı olarak Kıbrısta şirket kurma yanında sözleşme hazırlanması ve dava takiplerini de yapmaktadır.

KKTC’de Yerel Limited Şirketler:

LTD, Kuzey Kıbrısta Yerel (Local) Limited Şirket Fasıl 113, KKTC Şirketler Yasası tahtında ortakların sınırlı sorumlulukları ile tescil edilen şirket yapısıdır. Kuzey Kıbrısta, Yerel Limited Şirketler Özel Şirketler ve Halka Açık Şirketler olarak ikiye ayrılmaktadır. Hissedar yani ortak sayısı Özel Limited Şirkette en az (2) ikidir ancak Halka açık Limited Şirkette hissedar sayısı en az (7) yedi olmalıdır. Öte yandan, Özel Limited Şirkette direktör yani mesul müdür sayısı en az (1) bir iken öte yandan Halka açık Limited Şirkette direktör sayısı en az (2) iki olmalıdır.

Kuzey Kıbrıs Şirket Kurma ve Kıbrıs’ta Şirket Kuruluşu araştırılması yapılırken bilinmesi gereken diğer bir husus ise Özel Limited şirkette mevcut hissedarlar yani ortak, elden çıkarmayı yada satmayı düşündükleri hisseleri mevcut diğer hissedarlara teklif etmek zorundadır. Diğer ortaklara teklif etmeden hissedar olmayan kişilere hisseler satılıp devredilemez. Bunun için şirket kurulurken hazırlanan özel Limited Şirketler tüzüğü ise hisselerin devrini kısıtlayan maddeleri içermek zorundadır.

Ofisimiz, KKTC’de Şirket Kurulumu için şirketin Ana Sözleşme ve Tüzüğünü hazırlamak hususunda bilgi sahibi olup bu hizmetleri vermektedir. Öte yandan Halka açık Limited Şirkette mevcut hissedarlar hisselerini mevcut hissedarlar dışında başka birine satabilir ve devredebilir. Bundan dolayı halka açık Limited Şirket tüzüklerinde bu hususta yani hisse devri ile ilgili bir kısıtlama olması gerekmez. Kuzey Kıbrıs’ta Kurulan Yerel Limited Şirketler de KKTC’de resmi bir daire olan Şirketler Mukayyitliği’nde tescil ettirilirler.

KKTC Şirket Kuruluşu ve Kıbrıs’ta Şirket Kurma denildiğinde hemen akla bir avukat gelmesi gerektiği gelmelidir. Unutulmamalıdır ki, KKTC’de Şirket Kurmak yasal bir süreçtir ve Ana Sözleşme ve Tüzük hazırlığından şirketin faaliyete başlamasına ve faaliyeti sırasında dahi hukuki bir destek alınmalıdır. Kıbrıs Avukatlık olarak tüm şirket kuruluş ve danışmanlık işlemlerinde hizmet vermekteyiz.

Şube: Yabancı Şirketlerin KKTC Şubeleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışında kurulmuş ve şirketin Yönetim Merkezi ve kayıtlı adresi Kuzey Kıbrıs dışında başka bir ülkede olan bir şirketin Kuzey Kıbrıs’ta şubesi tescil edilebilir. KKTC’de tescil edilecek şube, aslında yabancı bir şirket statüsünde olmasına rağmen KKTC Şirketler Yasası uyarınca yerel şirketlerle aynı şart ve koşullara tabi olur.

Yurt dışında kurulmuş Yabancı şirketlerin KKTC’de tescil edilecek şubeleri için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu iznine ilişkin kararı gereklidir. Keza, Ana Şirketin sermayesinin de en az ABD Dolar 100,000 olması şartı aranır. Kıbrıs Avukatlık Ofisimizden gerekli detaylar edinilebilir. Her türlü soru ve danışmanlık talepleriniz, Şube Kaydınız ve Kıbrıs’ta Yabancı Şirket Tescili veya Kıbrıs’ta Şube Açmak için bize ulaşabilirsiniz.

Serbest Liman Bölgesi Şirketleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Serbest Liman Bölge Yasası tahtında faaliyet gösteren şirketler Serbest Bölge Yönetimine şirket kaydı yapmak zorundadırlar. Serbest Liman Bölgesinde kurulup tescil edilen şirketlerin kuruluş ve faaliyet esasları Fasıl 113, KKTC Şirketler Yasası maddelerinde belirtilmiştir. Serbest Liman Şirketlerini yerel şirketlerden ayıran ve farklı ve ayrıca cazip kılan özellikleri bu şirketlerin yurt dışında veya serbest liman bölgesi içerisinde yürüttükleri faaliyetlerin Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisine tabi olmamasıdır. Yani sahip oldukları bir takıp vergi muafiyetlikleridir. Bu şirketlerin mükellefiyetleri sadece çalıştırdıkları personelin vergi ve sosyal güvenlik yatırımlarını yapmalarıdır. Kuzey Kıbrıs’ta, Serbest Liman Bölgesi Şirketleri, KKTC tarafından sağlanan vergi avantajları ile tüm yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Kıbrıs Serbest Bölge veya KKTC Serbest Liman Şirket kuruluşu ve tüm işlemleri için Kıbrıs Avukatları olarak her türlü danışmanlık ve kuruluş işlemlerinde yanınızdayız.

KKTC Uluslararası İşletme Şirketleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yürürlükte olan Uluslararası İşletme Şirketleri Yasası uyarınca kurulup tescil olunan ve bu yasa kuralları ile faaliyet gösteren Uluslararası İşletme Şirketleri (UİŞ), Yasamızın sağladığı imkanlar çerçevesinde ticaret ve faaliyetlerini tamamen yurt dışına yönelik yürütürler. Kıbrıs’ta Uluslararası İşletme Şirketleri yıllık net karları üzerinden %1 oranında Kurumlar Vergisi öder. Hemen belirtilmelidir ki, Kurumlar Vergisi dışında KKTC’de Uluslararası İşletme Şirketleri yaptıkları faaliyetler ve ticaretleri dolayısı ile herhangi bir vergiye tabi değildir. Öte yandan faaliyetleri için çalıştıracakları personelin vergi ve sosyal güvenlik yatırımlarını yapmak zorundadırlar. Kıbrıs Avukatlık ve Hukuk Danışmanlığı olarak, Kıbrıs’ta Uluslararası İşletme Şirket Kurma ve Açma ve  KKTC’de tüm hukuki faaliyetleriniz için en iyi hizmeti sunmaya gayret göstermektedir.