KKTC Vatandaşlığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?

25/1993 (58/1995,5/2006 ve 21/2015 sayılı değişiklik yasasıyla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle) KKTC Yurttaşlık Yasası uyarınca, KKTC Vatandaşlığının Yasa, Bakanlar Kurulu veya Bakanlık karaı ile kazanılması Doğum Yoluyla, Evlat Edinme Yoluyla, Doğum Yeri ile, Evlenme ile, Bakanlık Kararı ile ve Bakanlar Kurulu Kararı ile mümkün olabilir. ideas-law Kıbrıs Avukat ofisimiz KKTC Vatandaşlığının kazanılması hususunda danışmanlık ve başvuru sürecinde müvekkillerine hizmet vermektedir.

  • Kıbrıslı Anne-Baba Aracılığıyla KKTC Vatandaşlığı Kazanılması (Yurttaşlığın Doğum Yoluyla Kazanılması):

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde veya dışında Kıbrıslı Türk babadan olan veya Kıbrıslı Türk anadan doğan çocuklar, doğumdan başlayarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşıdırlar.

  • Yasa Yoluyla KKTC Vatandaşlığının Kazanılması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın 67’nci maddesine bağlı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığını kazanan ve 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs’ta yerleşik olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşıdırlar. KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67’nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs’ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak başka bir şart sağlaması gerekmemektedir.

  • Evlatlık Alınarak KKTC Vatandaşlığının Kazanılması:

Evlatlık alınan kişiler Vatansız ise; veya Ana ve babası yoksa; veya Ana ve babasının nerede olduğu bilinmezse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı bir kişi tarafından evlâtlığa alınmakla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığını kazanmış sayılır.

  • Doğum Yoluyla (Doğum Yeri ile) KKTC Vatandaşlığı Kazanılması:

Anne babanın yabancı olması halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde doğan çocuklar doğumlarından itibaren KKTC vatandaşı sayılırlar. Bu yolla ilgili olarak ilgili iki ülkenin arasındaki anlaşmalar da önemlidir. Ek olarak KKTC sınırları içinde bulunmuş sahipsiz çocuklar, başka bir durum ispat edilmediği müddetçe Kıbrıs sınırı içinde doğmuş kabul edilirler.

  • Evlenme ile (Evlilik Yoluyla) KKTC Vatandaşlığı Kazanılması:

KKTC vatandaşı olan bir erkek ile evlenen yabancı kadın ya da KKTC vatandaşlığını alma hakkına sahip olduğu halde almadan ölmüş olan bir erkekle evlenmiş olan kadın talep ederse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olabilir. Eşi ölmüş kadın evliliğinde bir yıl veya daha fazla sürede birlikte yaşanmış olduğu ispatlamak durumundadır.

KKTC vatandaşı olan bir kadınla bir yıldan fazla evli olan ve birlikte yaşayan erkekler kendilerinde ikamet koşulu aranmadan KKTC vatandaşlığına kabul edilirler. Bu hususlar dışında yer alan kadın ya da erkeklerin evlendikleri sırada vatansız olmaları durumu ya da evlenmekle birlikte eski vatandaşlığın kaybedilmesi söz konusu ise bu kişiler doğrudan KKTC vatandaşı kabul edilir. Evliliğin geçersizliği gibi sorunlarla karşılaşılması halinde kadın ya da erkeğin iyi hali KKTC vatandaşlıklarını korumalarında önemli bir detaydır. Evlilik geçersiz kabul edilmiş ve iyi hali olmayan kadın ya da erkeklerin çocukları kendi istekleri doğrultusunda KKTC vatandaşlıklarını korumaya devam eder.

  • Bakanlık Kararı ile (Genel Olarak) KKTC Vatandaşlığı Kazanılması

KKTC Yurttaşlık yasası 8’inci maddede mevcut koşulları taşıyan kişiler bakanlık kararı ile KKTC vatandaşlığına kabul edilebilmektedir. Kişinin vatandaşı olduğu ülkenin yasalarına göre ya da vatandaşlığı yoksa KKTC yasalarına göre reşit olması ilk şarttır. Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük olarak Kuzey Kıbrıs’ta 5 yıl boyunca kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak, vatandaşlık istediğini davranışlarla ispat edebilmek, iyi bir ahlaka sahip olmak, sağlık bakımından tehlikeli bir hastalığa sahip olmamak, geçim sağlayabilecek gelire ve işe sahip olmak aranan diğer şartlardır.

Kesintisiz ikamet hususunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus Kıbrıs’ta geçirilen süredir. Yılda 40 günden fazla ada dışında olanlar bu kapsam dışında tutulacaktır. Bu şatları sağlayarak başvuru yapmış ve vatandaşlık almış olan kişilerin eşi ve reşit olmayan çocukları da doğrudan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı almaya hak kazanır.

  • Bakanlar Kurulunca (İstisnai Olarak) KKTC Vatandaşlığına Alınma:

Bakanlar Kurulu kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edinilmesi mümkündür.

Bu istisnai durumlara sahip kişiler özel şartlara bakılmaksızın vatandaşlığa kabul edilmektedir. Bakanlığın önerisiyle de vatandaşlık bu kapsama girmektedir.

KKTC Vatandaşlığını herhangi bir nedenden kaybetmiş olan kişilerin sonradan doğan, reşit yaşa gelmiş çocukları, KKTC’de ticaret, turizm, sanayi alanlarında yatırım yapmış olan ya da siyaset, teknik, kültür alanlarında olağanüstü bir hizmet göstermiş olan kişiler, yurttaşlığa alınmaları herhangi bir nedenle uygun görülmüş ya da zorunlu kabul edilmiş kişiler doğrudan KKTC vatandaşlığına alınacaktır. Bu tür vatandaşlık kazanımında Kıbrıs Harekatıyla ilgili özel hususlar da yer almaktadır.

Barış Harekatına katılmış olanlar ile onların eşleri, çocukları; harekatta şehit düşenlerin dul eşleri ve çocuklarıyla birlikte anne ve babaları Bakanlar Kurulu kararı ile Kıbrıs vatandaşlığını kazanabilir.

Türk Mukavemet teşkilatı saflarında 1 Ağustos 1958 tarihinden itibaren Kıbrıs’ta hizmet veren kişiler de yine Bakanlık kararı ile vatandaşlığa alınabilecektir.

İstisnai durumları olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı almış kişilerin eşi, reşit olmamış çocukları doğrudan vatandaşlık hakkı kazanacaktır. Bu durumdaki kişilerin vatandaşlık alabilmeleri için sadece başvuru yapmaları yeterli olacaktır.

Kıbrıs Avukatları olarak bizler Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlığının kazanılması hususunda da Kıbrısta Avukatlık hizmeti vermekteyiz.

Kuzey Kıbrıs’ta Araç Kiralama İhtiyaçlarınızda tavsiye firmamız “Ayaz Rent a Car“ı tercih edebilirsiniz.